Gyakori kérdések

 

- Televíziókészüléket helyeztünk ki az általunk üzemeltetett intézmény területére, ezáltal televíziócsatornák műsorait nézhetik meg vendégeink/ügyfeleink/betegeink. Ilyen esetben is szükség van engedélyre?

- Igen. A televíziócsatornák nyilvános térbe történő kihelyezésével szerzői jogi értelemben egyidejűleg többféle felhasználás is megvalósul. Ezek egyike a nyilvános előadás. Az engedélykérés szempontjából nem releváns, hogy milyen hordozóról került a filmalkotás a nyilvános térbe, lehet az pl. televíziócsatorna, DVD lejátszó vagy online elérhető tartalom is.

 

- Nem rendelkezünk előfizetéssel, csak az ingyenesen elérhető televíziócsatornák nézhetőek az intézményünk területén. Szükségünk van engedélyre?

- Igen. Az ingyenesen elérhető televíziócsatornákon is megtalálhatóak az MPLC által képviselt jogtulajdonosok filmalkotásai, melyek nyilvános térbe történő kihelyezésével megvalósul a nyilvános előadás, amely engedélyköteles.

 

- Nem szedünk belépődíjat. Így is kell kérnünk engedélyt?

- Igen. A belépődíjtól függetlenül engedélyt kell kérniük. 

 

- Nonprofit szervezet vagyunk. Nekünk is szükségünk van engedélyre?

- Igen. A szerzői jogi törvény nem határoz meg kivételt arra az esetre, ha nonprofit szervezet szeretne filmeket vetíteni. Meghatározza azonban az ún. szabad felhasználások körét. Ezekben az esetekben nem kell engedélyt kérni a jogtulajdonostól és jogdíjat sem kell fizetni. A szabad felhasználás részletes szabályai megtalálhatóak "A szerzői jogról" c. menüpontban.

 

- Iskoláknak is kell engedélyt kérniük, ha filmet szeretnének vetíteni?

- Amennyiben a vetítés a tanóra keretében történik, az oktatás segédleteként és a tananyag részeként vagy pedig iskolai ünnepélyeken, akkor a szerzői jogi törvényben meghatározott feltételek mellett a felhasználás lehet ingyenes. Egyéb esetekben engedélyt kell kérni a jogtulajdonostól.  

 

- Az általunk szervezett filmvetítések nem nyilvánosak, csak egy bizonyos csoport vehet rajtuk részt. Nekünk is kell engedélyt kérnünk?

- Amennyiben alkalomszerűen tartott zártkörű vetítéseket szerveznek saját munkavállalóik vagy tagjaik számára, amelyen sem belépőt nem szednek, sem egyéb bevételt nem érnek el, akkor a szerzői jogi törvény szabad felhasználásra vonatkozó feltételeinek betartása mellett engedély nélkül vetíthetnek. Egyéb esetekben engedélyt kell kérni a jogtulajdonostól.

 

- Melyek az Ernyő Engedély feltételei?

- Az engedély legfontosabb kritériumairól bővebben az Ernyő Engedély menüpont alatt olvashat, amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük, keressen fel minket valamely elérhetőségünkön.

 

- Mennyibe kerül az Ernyő Engedély?

- A legtöbb esetben az MPLC a szervezet típusa és a helyszín befogadóképessége szerint határozza meg a jogdíjat. Díjszabásunkat a Dokumentumok menüpont alatt érheti el. Kérdések esetén kérjük, keressenek fel bármely elérhetőségünkön, hogy a megfelelő jogdíj kategóriát találjuk meg az Önök számára. 

 

- Milyen engedélyt kell kérnünk, ha reklámozni szeretnénk a filmet és belépődíjat is szeretnénk szedni?

- Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy ún. alkalmi engedély formájában engedélyezzük a vetítést, egy adott filmalkotás egy adott időpontban történő vetítésére vonatkozóan. A vetíthető filmalkotásokkal, díjszabásokkal, további kérdésekkel kapcsolatban kérem, keressenek fel bármely elérhetőségünkön.