Gyakori kérdések

 

- Melyek az Ernyő Engedély feltételei?

- Az engedély legfontosabb kritériumairól bővebben az Ernyő Engedély menüpont alatt olvashat, amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük, keressen fel minket valamely elérhetőségünkön.

 

- Nem szedünk belépődíjat. Így is kell kérnünk engedélyt?

- Igen. A belépődíjtól függetlenül engedélyt kell kérniük. Az MPLC Ernyő Engedélyét pont olyan esetekben lehet alkalmazni, amikor a felhasználó nem szed belépőt.

 

- Nonprofit szervezet vagyunk. Nekünk is szükségünk van engedélyre?

- Igen. A szerzői jogi törvény nem határoz meg kivételt arra az esetre, ha nonprofit szervezet szeretne filmeket vetíteni. Meghatározza azonban az ún. szabad felhasználások körét. Ezekben az esetekben nem kell engedélyt kérni a jogtulajdonostól és jogdíjat sem kell fizetni. A szabad felhasználás részletes szabályai megtalálhatóak "A szerzői jogról" c. menüpontban.

 

- Iskoláknak is kell engedélyt kérniük, ha filmet szeretnének vetíteni?

- Amennyiben a vetítés a tanóra keretében történik, az oktatás segédleteként, vagy iskolai ünnepélyeken, akkor a szerzői jogi törvényben meghatározott feltételek mellett a felhasználás lehet ingyenes. Egyéb esetekben engedélyt kell kérni a jogtulajdonostól.  

 

- Az általunk szervezett filmvetítések nem nyilvánosak, csak egy bizonyos csoport vehet rajtuk részt. Nekünk is kell engedélyt kérnünk?

- Amennyiben alkalomszerűen tartott zártkörű vetítéseket szerveznek saját munkavállalóiknak vagy tagjaiknak, amelyen sem belépőt nem szednek, sem egyéb bevételt nem érnek el, akkor a szerzői jogi törvény lehetővé teszi, hogy engedély nélkül vetítsenek. Egyéb esetekben engedélyt kell kérni a jogtulajdonostól.

 

- Mennyibe kerül az Ernyő Engedély?

- A legtöbb esetben az MPLC a szervezet típusa és a helyszín befogadóképessége szerint határozza meg az árat. Kérjük, keressenek fel bármely elérhetőségünkön, hogy a megfelelő jogdíj kategóriát találjuk meg az Önök számára.